Zsemle és kenyér. 2010 április 5.

Isteni Kenyér

Kenyérsütés előtt egy nappal el kell készíteni az öreg tésztát.

Öregtészta:
3dl víz
50 dkg liszt
Csípet só
1 evő kanál olaj
1 teáskanál cukor
1 dkg élesztő

Jól kidolgozni közepes kemény tésztának. Kelesztés után beletenni egy tálba és hűtőbe rakni.
Ez a tészta több kenyérhez jó lesz, mert csak 20 dkg kell egy adag kenyértésztához.
Az a jó hogy az öregtészta egy hétig is eláll a hűtőbe.

Kenyér tészta
3 dl víz
2 kávéskanál só
1 teáskanál ecet
2 evő kanál olaj
2 teáskanál porcukor

40 dkg BL55 liszt, én Tótkomlósit használok
10 dkg BF55 félfogós liszt
5 dkg BL80 liszt
5 dkg élesztő
1 kanál rozs liszt
20 dkg öreg tészta

Én kenyérsütő gépbe rakom a hozzávalókat dagasztás, kelesztés programra.( Lehet kézzel is dagasztani).
Mikor a gépbe megkel, akkor kiveszem és kicsit aláhajtogatva a tésztát körbe forgatom, hogy minél levegősebb legyen.
Előmelegítem langyos vízzel a cserépedényemet és sütő papírra teszem bele a tésztát.
Pengével kettő helyen bevágom és letakarva langyos helyen duplájára kelesztem.
Előmelegítem 220fokosra a sütőt
A kenyér tetejét megkenem vízzel és szórok rá pici zabpelyhet és pici lisztet, ettől szép mutatós lesz a teteje
A cserépedény tetejét becsapkodom vízzel, abba is teszek sütő papírt és ráborítom a tésztára.
Beteszem a forró sütőbe és 50 percig sütöm. Mikor kiveszem a sütőből, megkenem vízzel.
Kész az Isteni Kenyér, a mindennapi kenyerünk.