Egészségesebb kenyér, cukorbetegeknek is ajánlom!

Merem ajánlani a diétázóknak is!
 Követve a részletes leírást, biztos siker lesz a kenyérsütés!
600 ml víz          (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
2 evőkanál olaj
500 gr BL55 liszt
300 gr Szó Judit kenyérliszt keverék
100 gr Tönkölybúza liszt
100 gr graham liszt
+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtt 10-16 óra.
Kovász:
300 ml víz
300 gr BL 55 liszt
1 evőkanál olaj
40 g élesztő
Beteszek minden hozzávalót a gépbe a tegnap készített kovászt is! Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie. A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)
Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek és  még kelnie kell 30 percig.
Mintázom és pengével bevágom.
Beborítom és 230 fokos forró sütőbe mehet .Sütöm 40 percig, majd tető nélkül a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből mikor kiveszem lespriccelem vízzel.