Cipó sodort mintával.

kenyér 028 41 43 44 45

 

A tuti jó kenyér

 

Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennieA dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)

 

Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kele

sztem 30 percig.

 

Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

 

Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

 

Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelekés  még kelnie kell 30 percig.

 

Mintázom és pengével bevágom.

 

Beborítom és 230 fokos forró sütőbe mehet .Sütöm 40 percig, majd tető nélkül a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből mikor kiveszem lespriccelem vízzel.

 

Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.

 

510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)

7 kávéskanál só (csapósan)

1 evőkanál porcukor

1000 gr BL55 liszt

2 evőkanál olaj, vagy: ( olvasztott vaj, vagy margarin)

40 gr élesztő + a kovász

 

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.

 

Kovász:

250 ml víz

250 gr BL 55 liszt

15 g élesztő

1 evőkanál olaj

Ha így készíted, tuti szép és finom kenyered lesz!