Rozskovászos kenyér.



2 kiló 75 dekás kenyér.

500 ml víz
200 ml Joghúrt (175gram)
5 evőkanál olaj
2 evőkanál ecet (10%)
3 kávéskanál só csapósan)
2 evőkanál porcukor
1 kávéskanál méz
1400gr BL 55 liszt
200gr Félfogós liszt.
40gr élesztő
+
450-500 gr Kovász

Kovász készítése, sütés előtt 1-2-3 nappal.

280 ml víz
300gr BL 55 liszt
2 csapott evőkanál kanál teljes kiőrlésű rozsliszt.
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
20gr élesztő

Kenyérsütés előtt egy-két nappal elkészítjük a kovászt.
Egy tálba belemérem a hozzávalókat, a rozslisztből csak egy kanállal és fakanállal összedolgozom, szép sima fényesre. Én keményebb galuskaszerű kovászt szoktam készíteni.
A vízből hagyok keveset, mert a liszt minőségétől is függ a víz mennyisége. Ha szükséges még közbe öntök bele.
Nagyon kidolgozom és leterítem ruhával, hagyom kelni.
Egy óra múlva ránézek és ha már szépen megkelt, akkor ismét kavarok rajta,hogy visszaessen. Leterítem ruhával.
Télen mindig a konyhában hagyom a melegen. Mindig este kovászolok.
Reggelre szép hólyagosnak kell lennie.

Ehhez a kenyérhez nem másnap használtam fel, de másnap reggel tettem hozzá egy csapott kanál Rozslisztet és fél kávéspohár vizet, ismét megkavartam és estig gyönyörű hólyagos lett. Este ismét megkavartam. Ezzel befejezve a kovászkészítés.
Reggel mehet a kenyérhez.

1/ Kovászkészítés
2/ Másnap kimérni a kenyérhez a hozzávalókat bele tenni a kovászt és lehet dagasztani.Szép fényesre,
hólyagosra!
3/ Kelesztés duplájára (szakajtóban, tálban) kb.1 óra
4/ Kiborítani deszkára és ellapogatni téglalap alakúra, feltekerni mint a bejglit.
5/ Beletenni a beáztatott cserépedénybe, 5perc után lehet pengével mintázni. 20 percig keleszteni.
6/ Letelt a 20perc. Lespriccelem vízzel és ráborítom a tetejét is. Beteszem a 230 fokos forró sütőbe.
7/ 50percig sütni, majd levenni a tetőt és visszatenni amíg szép pirosra sül.
8/ Lespriccelni vízzel.