Kenyérsütés, lépésről lépésre.

Fehér kenyér.

350 ml víz
3 evőkanál olaj
1 evőkanál ecet (20%)
3 kávéskanál só
1 evőkanál porcukor
80 dkg BL 55 liszt
2 dkg élesztő
+ a kovász

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.

Kovász:
140 ml víz
15 BL 55 liszt
1 evőkanál olaj
½ kávéskanál só
2 dkg élesztő

Kenyérsütés, lépésről lépésre.

Elkészítem a kovászt. Hideg helyre teszem másnapig.

A vízből kicsit meghagyok és beleteszem az olajt, ecetet, sót, porcukrot, lisztet, élesztőt és a kovászt. Dagasztom, és ha szükséges még adok hozzá vizet, vagy lisztet. Minden liszt más-más, ezért nem mindig egyforma a víz mennyisége.
Inkább kemény tésztát dagasztok, fényesre, hólyagosra. Beleteszem egy tálba és kelesztem dupla nagyságúra.

Közben beáztatom a cserépedényt.

Kiborítom a tálból és kicsit tenyeremmel téglalap alakúra lapítom. A fölösleges levegő eltávozik a tésztából és nem lesznek nagy lyukak a kenyérben.
Mint a bejglit, felcsavarom nagyon lazán, és belerakom az edénybe. Pengével bevágom a tetejét és hagyom 15 percig kelni.

A cserépedény tetejét is papírral bélelem.
210 fokos sütőbe rakom, és 50 percig sütöm, majd leveszem a tetőt és tovább sütöm a piros szín eléréséig.

Mikor kiveszem, bespriccelem vízzel. Először nagyon kemény a héja de mire kihűl meglágyul és ropogós lágy kenyerünk lesz!

Atkáriné Terike receptje. 2012 január 10