Selymes héjú kenyér

 

3 dlvíz

2 kávés kanál só

2 evő kanál olaj

1 evőkanál ecet 25%

2 teáskanál porcukor

 

40 dkg Tótkomlósi liszt BL50

10 dkg BF55 félfogós liszt

5 dkg BL 80 liszt

1 teáskanál Rozsliszt

1 teáskanál Graham liszt

1 teáskanál búza rétesliszt BFF55

20 dkg öregtészta (kovász)

4 dkg élesztő

 

Kenyérsütés előtt egy nappal el kell készíteni az öreg tésztát.
Öregtészta:
3dl víz
50 dkg liszt
Csípet só
1 evő kanál olaj
1 teáskanál cukor

1 dkg élesztő

Jól kidolgozni közepes kemény tésztának. Kelesztés után beletenni egy tálba és hűtőbe rakni.
Ez a tészta több kenyérhez jó lesz, mert csak 20 dkg kell egy adag kenyértésztához.
Az a jó hogy az öregtészta egy hétig is eláll a hűtőbe.

 

Én kenyérsütő gépbe rakom a hozzávalókat dagasztás, kelesztés programra.
Mikor a gépbe megkel, akkor kiveszem és kicsit aláhajtogatva a tésztát körbe forgatom.
Előmelegítem langyos vízzel a cserépedényemet és sütő papírra teszem bele a tésztát.
Pengével kettő helyen bevágom és letakarva langyos helyen duplájára kelesztem. KB 25 perc
Előmelegítem 220fokosra a sütőt
A kenyér tetejét megkenem vízzel és szórok rá pici zabpelyhet és pici lisztet, ettől szép mutatós lesz, a teteje
A cserépedény tetejét becsapkodom vízzel, abba is teszek sütő papírt és ráborítom a tésztára.
Beteszem a forró sütőbe és 50 percig sütöm.

Mikor kiveszem, megkenem vízzel.

 

 

Advertisements